روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان قائمشهر در منطقه بالاتجن است. سرسبزی و زیبایی روستای خطیرکلا مورد توجه همگان قرار دارد.
این روستا که در فاصله ۱۳ کیلومتری از قائمشهر واقع شده است. از شمال به روستای واکیکلا و شهرستان بابل، از غرب به باغدشت و روستای گاوان آهنگر، و از شرق به روستای میدانسر متصل است.
از جمله اماکن زیارتی که مردم منطقه به این مکان ارادت خاصی دارند مقبره «سیده سکینه» است که نسب ایشان به امام حسین(ع) میرسد.
امامزاده سید حسین(ع) که از نوادگان امام موسی کاظم(ع) هستند هم از دیگر امامزادگان مورد احترام اهالی این روستاست.
همچنین مسجدی به نام مسجد امیرالمؤمنین(ع) با مساحت تقریبی ۱۱۰۰ متر مربع در مرکز روستا قرار دارد که از معماری زیبایی برخوردار است.
تپه باستانی آذردشت (آذرتشت) از آثار باستانی موجود در روستاست که قدمت آن به «آذرمیدخت» از پادشاهان مادها باز میگردد. همچنین به همین نام آببندانی در این مکان وجود دارد که به وسیله مزارع و شالیزارهای منطقه محصور شده است.
ساختار جمعیتی روستای خطیرکلا
بر اساس آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۰، این روستا جمعیتی بالغ بر ۳هزار و ۷۴۳ نفر داشت که این مقدار در ۱۱۶۳ خانوار جای گرفتهاند.
ترکیب جمعیتی روستا ترکیبی جوان است. با ملاحظه جدول جمعیت روستا میتوان دریافت بیشترین تعداد جمعیت روستا در فاصله سنی ۲۹-۲۵ جای گرفته اند.
اشتغال
در روستای خطیرکلا افراد مسن و نسلهای گذشته به صورت معدود به کار کشاورزی مشغولند. کشاورزی برای جوانان روستا بیشتر شغل دوم محسوب میشود که برای آن وقت، تلاش و انگیزه کمتری دارند. جوانان روستا معتقدند برای کار کشاورزی موفق، دارا بودن سرمایه، زمین وسیع، ابزار و ماشینهای کشاورزی مدرن لازم است.
در حال حاضر اغلب جوانان روستای خطیرکلا به مشاغل غیر کشاورزی از جمله گچکاری، کاشیکاری، بنایی، شیشهبری و مشاغلی از این دست مشغولند.
بخشی زیادی از جوانان تحصیلکرده روستا نیز برای مشاغل اداری و خدماتی به شهرها رفته و در آنجا مشغول به کارند. اینگونه است که مهاجرت روستاییان خطیرکلایی به شهرها به ویژه قائمشهر و بابل افزایش یافته است. دلیل اصلی این مهاجرت کسب منفعت اقتصادی و مشاغل پردرآمدتر است.
کشاورزی روستا
کل زمینهای کشاورزی روستا در حدود ۱۰۰۰ هکتار است که ۷۰ هکتار آن را باغ مرکبات و ۲۵۰ هکتار را زمینهای کشت برنج تشکیل میدهد.
در سالهای اخیر کشت برنج به دلیل مشکلات فراوان، زحمت زیاد و سود کمتر تا حد زیادی کاهش یافت و شالیزارها تبدیل به باغ مرکبات شدند. افراد روستا معتقدند باغ مرکبات در عین داشتن سود بیشتر زحمت و دشواری کمتری داشته و برایشان بهصرفهتر است. شیوه مرسوم گذشته در بهرهبرداری زمینهای شالیزاری یعنی «نصفه کاری» اکنون دیگر کمتر رواج دارد.
از اینرو خود خانواده صاحب زمین توان کاری لازم برای زمینهای محدود خود ردارد. برخی از برنج کاران در اقدامی نو چند سالی است که در دو مرحله از سال برنج میکارند. مرحله نخست در اوایل بهار و مرحله دوم پس از برداشت اولیه یعنی در اواسط تابستان. ویژگی دیگری که در مورد کشاورزی در این روستا جلب نظر میکند وجود کارگران کشاورزی غیربومی است که از دیگر استانها چون گلستان و خراسان به این روستا میآیند.
دامداری و دامپروری در روستا کمتر دیده میشود. اغلب روستاییان معتقدند دیگر نمیتوان به دامداری پرداخت. آنها دلایلی چون سختی و مرارت فراوان، گرانی هزینه علوفه، عدم وجود زمین کافی برای کاشت علوفه و سود پایین را عنوان میکنند.
به نظر میرسد دیگر کشاورزی و دامپروری در شکل سنتی در حال ناپدید شدن است. بهطوری که اکنون دیگر کسی در خطیرکلا به نگهداری گاو نمیپردازد. بلکه یک دامداری صنعتی بزرگ در خطیرکلا جایگزین تمامی آن فعالیتهای قدیمی شده است.
اقلیتها
در بخشی از روستای خطیرکلا اقلیتی زندگی میکنند که در منطقه به نام «ایلاتیها» مشهورند. ایلاتیها که از سالیان دور در این روستا سکونت داشته اند بیشتر ابزارساز بوده و از راه تهیه ابزارهای کشاورزی گذران زندگی میکنند.
آنها نسبت به اهالی روستا زمینهای کمتری در اختیار دارند و در کنار ابزارسازی به گلهداری گوسفندان و دامداری نیز میپردازند.
فرهنگ، آداب و رسوم
خطیرکلاییها مردمانی بسیار خونگرم، مهماننواز و مذهبی هستند. آنها قوانین سفت و سختی برای ورود غریبهها به روستا نداشته و پس از مدتی هر فرد مهاجری را به گرمی پذیرا میشوند.
اعتقادات مذهبی مردم خطیرکلا و پایبندی به دین و میهن را میشود از وجود سی و یک شهید سرافراز این روستا دریافت. مراسم مذهبی چون دهه اول محرم در خطیرکلا با شور مذهبی بسیاری برگزار میشود.
اقدامات عمرانی در روستای خطیرکلا
۱- اجرای طرحهادی در روستای خطیرکلا، شامل عقب نشینی خانهها، جابهجایی تیرهای برق، آسفالت و بهسازی کوچهها و خیابانها و جدولکشی توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
۲- ساخت مرکز درمانی با زیربنای ۱۲۰۰ متر مربع در ۳طبقه
۳- نظارت بر اجرای لوله کشی آب آشامیدنی با همکاری اداره آب و فاضلاب شهرستان قائمشهر
۴- ایستگاه آتشنشانی و تخصیص یک دستگاه خودروی ماشین آتشنشانی
۵- اختصاص یک دستگاه خودروی حمل زباله برای جمعآوری زبالههای روستا.
سلام واحترام درود فرشته ها وملائک بر مردمان خوب وشریف وولایت مدار استان گیلان ومازندران وخطیرکلاقائمشهر بنده درلشکر25کربلا بودم عزیزانی ازخطیرکلا بودند خدایم شاهده مردمان بسیار حقجو ولایتی و ارادت به شهیدان وانقلاب وامام عزیز داشتند الآن هم کمافی السابق مردمی بیداردلوروشن ضمیر ودرتمام عرصه های انقلابی درمیدان حضور دارند شهدایی همچون طوسی ونوبخت وبلباسی وابوعمار وحاج حسین بصیر ومحمدرضاعسگری وسیدمجتبی علمداروووو